Sastojci 4 jajeta 100 gr šećera u prahu 150 gr putera 2 kašike kakaa 1 kesica praška za pecivo 3 kašike brašna 150 gr mlevenih oraha nadev: 200 gr džema od bresaka 150 gr mlevenih oraha 150 gr šećera u prahu 2 kesice vanil-šećera 100 ml ruma 200 gr čokolade za kuvanje 3 kašike ulja Priprema
1. Odvojiti belanca od žumanaca i belanca mikserom ulupati u čvrst sneg. U sud sa žumancima dodati puter i šećer u prahu i mikserom umutiti da se dobije penasta masa. U umućenu masu sipati suve sastojke (brašno, pzp, orahe i kakao) i lopaticom sjediniti. Na kraju dodati ulupan sneg od belanaca i blagim prevrtanjem mešati dok se sve ne sjedini.
2. Pravougaoni pleh (ili tepsiju 32x20 cm) podmazati i posuti brašnom, pa u njega izručiti masu i poravnati je. Peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečeno testo ohladiti. U sud sa mlevenim orasima dodati šećer u prahu, vanil-šećer i rum. Sve dobro izmešati kašikom.
3. Ohlađeno testo premazati marmeladom od bresaka i odozgo naneti fil od oraha. Rukama utapkati orah u marmeladu da se zalepi. Rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu i ulje, sve dobro promešati i ravnomerno premazati preko kolača.
4. Ohlađen kolač seći zagrejanim nožem na kocke - nož prvo pod mlaz vruće vode ispod česme (ili u sud sa vrelom vodom), pa onda brisanje i sečenje. I tako za svaki rez.. Isečene kocke složiti na tacnu, dekorisati po želji i poslužiti. Mi smo uživali u ovom kolaču uz popodnevnu kafu i desertno vino. 5. U originalnom receptu je fil od oraha pre nanošenja na marmeladu rastresit i utapka se u nju, a odozgo učvrsti rastopljenom čokoladom. Meni se omaklo više ruma, onog alkoholnog, pa mi je fil sa orasima bio malo ređi.. Nismo se bunili, samo smo bili još veseliji posle kolača
!
Nema komentara:
Objavi komentar