ponedjeljak, 12. veljače 2018.

ODLIČNA ČOKOLADNA TORTA

             ODLIČNA ČOKOLADNA TORTA


čokoladna torta


SASTOJCI:
  • BISKVIT:
  • 12 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 9 žlica brašna
  • 7 žlica kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • KREMA:
  • 1 l mlijeka
  • 4 pudinga od čokolade
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 6 žlica šećera
  • 250 gr margarina sobne temperature
  • OSTALO:
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 6 žlica marmelade od marelice
  • DEKORACIJA:
  • 4 vrećice kreme za torte od čokolade
  • 400 ml hladnog mlijeka
  • GANACHE GLAZURA:
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • po želji čokoladice razne za dekoriranje

SOČNI KAKAO BISKVIT

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, i u bjelanjke dodajte prstohvat soli, te izradite u čvrsti snijeg.
2. U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite mikserom.
3. Prašak za pecivo dodajte u brašno i promiješajte žličicom, dodajte i kakao promiješajte i dodajte u žumanjke, mikserom sjedinite.
4. Dio bjelanjaka dodajte i lagano pjenjačom pomiješajte do pola. Dodajte i ostatak bjelanjaka i pjenjačom sjedinite, ali čim smjesa postane ujednačena prestanite sa miješanjem da smjesa ne padne.
5. Na dno kalupa 26 cm postavite masni papir i ulijte smjesu, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 35-40 minuta.
6. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a onda ga razrežite na tri jednaka dijela.

IZRADA ČOKOLADNE KREME

1. Puding i šećer pomiješajte sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte dok smjesa ne postane gusta.
3. Sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu, miksajte dok se čokolada ne istopi.
4. Prebacite puding u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se tako ohladi.
5. Ohlađenoj smjesi skinite prozirnu foliju, izradite mikserom i dodajte izrezani margarin sobne temperature kojeg dobro sjedinite.
Vrhnje za šlag izradite u čvrsti šlag.

OVAKO SE SLAŽE ČOKOLADNA TORTA

1. Biskvit premažite sa 3 žlice marmelade.
2. Pola kreme.
3. Pola čvrsto izrađenog vrhnja za šlag.
4. Biskvit premažite sa 3 žlice marmelade.
5. Ostatak kreme.
6. Ostatak čvrsto izrađenog šlaga.
7. Biskvit lagano prstima pritisnite.

GANACHE GLAZURA

1. Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru da se ugrije toliko da može topiti čokoladu.
2. Prelijte vrhnje za šlag preko isjeckane čokolade za kuhanje i miješajte dok se čokolada ne otopi, ostavite da se ohladi i počne lagano stezati.
Kremu za torte od čokolade izradite sa hladnim mlijekom.

DEKORACIJA TORTE

1. Cijelu složenu tortu premažite sa izrađenom kremom za torte.
2. Sa fišekom oko torte puštajte curke od ganache glazure, zatim po površini salijte i ostatak ganache glazure. Ukoliko vam je zgodnije, možete odmah ganache preliti na površinu torte i puštati okolo curke razmazivanjem.
3. Još u mekani ganache ubadajte čokoladice po želji.
Ako želite sa ovim receptom možete napraviti i jednostavnu tortu na kat.
Napomena: ova čokoladna torta bila je i ranije objavljena na blogu, ali je izgledala malo drugačije i recept je također bio malo drugačiji, u nastavku možete vidjeti kako je to ranije izgledalo. Ovaj podsjetnik stavljam zato da bi znali da se radi o istoj torti – koju su neki pravili i više puta.
SASTOJCI (koje sam ranije koristila):
  • BISKVIT:
  • 8 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 5 žlica kakaa
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli za bjelanjke
  • ČOKOLADNA KREMA:
  • 1 l mlijeka
  • 4 vrećice pudinga od čokolade
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica šećera
  • 250 g margarina
  • OSTALO:
  • 500 ml šlaga
  • 300 g marmelade


Nema komentara:

Objavi komentar