utorak, 20. veljače 2018.

BRZI KOLAČ S VIŠNJAMA


Još jedan odličan recept za kolač sa višnjama... Pravi, starinski, baš kao što su pravile naše bake ... Sastojci  
5 jaja  
1,5 čaša šećera  
1 čaša jogurta  
1 čaša ulja  
2 čaše brašna  
1/2 kesice praška za pecivo  
400 - 500 gr višanja  
malo prah šećera za posipanje kolača   čaša = 2 dl

Priprema Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima. Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole. Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče. Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke


Nema komentara:

Objavi komentar