nedjelja, 4. veljače 2018.

Torta Pahuljica


Biskvit:

    5 bjelanaca
    5 kašika šećera
    5 kašika brašna
    1/2 praška za pecivo

Krema:

    500 ml mlijeka
    5 žumanaca
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    50 gr čokolade za kuvanje
    oko 200 g jaffa keksa
    300 ml slatke pavlake
    1 vrećica instant želatine fix

Dekoracija:

    200 ml slatke pavlake ili šlag pjena




Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.


400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml slatke pavlake, pa sjediniti sa mlakom kremom. Ostaviti da se ohladi.


Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.


Ta tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.

Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom il  šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar