četvrtak, 1. veljače 2018.

Torta sa jagodama


Za patišpanj:

    10 belanaca
    10 kašika šećera
    12 kašika oraha
    2 kašike brašna
    100 g rendane čokolade
    1 kesica praška za pecivo

Čokoladni preliv:

    200 g čokolade za kuvanje
    3 kašike ulja
    70 g margarina
    Ganaš krem:
        2 dl pavlake za kuvanje
        5 dl mleka
        200 g čokolade za kuvanje
        Za crveni fil:
            600 g jagoda
            2 kesice pudinga sa ukusom jagode
            1 kašika gustina
            200 g šećera
            2 dl vode
            Žuti fil:
                10 žumanaca
                6 dl mleka
                200 g šećera
                3 kašike gustina
                2 kašike brašna
                250 g margarina

        Priprema:

        Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg pa dodati brašno, orahe, prašak za pecivo i rendanu čokoladu. Dobro promešati, izliti patišpanj u kalup i peći na 180°C. Ohlađen patišpanj preseći na pola.

        Jagode i šećer staviti u šerpu da se kuvaju. Vodu, puding i gustin razmutiti pa ukuvati u jagode. Kada se zgusne skloniti i ostaviti da se ohladi.

        Žumanca, šećer, brašno, gustin i 2 dl mleka razmutiti da ne bude grudvica. 4 dl mleka staviti da provri, pa skuvati fil. Gotov fil prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil dodati margarin sobne temperature i dobro izraditi margarin.

        Na pari rastopiti čokoladu, margarin i ulje.

        Staviti pavlaku i mleko da provi u drugu posudu staviti sitno seckanu čokoladu pa je preliti vrelom pavlakom i mlekom. Mešati dok se lepo ne otopi čokolada. Ostaviti da se ohladi i stegne (držati u frižideru oko 2 h). Umutiti mikserom kremu da postane kremasta.

        Koru premazati polovinom crvenog fila, preko premazati polovinom žutog fila, preko preliti čokoladni preliv, pa staviti koru- crveni fil - žuti fil i na kraju ganaš krema.



Nema komentara:

Objavi komentar