Sastojci
Krema:
3 žumanjka
3 žlice šećera
5 ravnih žlica ili 3 pune žlice gustina ili brašna
1/2 l mlijeka
2 vanilin šećera
250 g maslaca
Biskvit:
2 jaja
3 bjelanjka
prstohvat soli
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
Voćni dio: bilo koje svježe voće ili iz kompota
250 ml slatkog vrhnja ili 1 vrhnje za šlag Hopla Priprema
Krema:
Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati gustin i po potrebi razrijediti sa malo mlijeka od onih 1/2 l. Ostatak mlijeka zakuhati i u njemu skuhati razmućene žumanjke i gustin kao puding. Maknuti sa vatre i umiješati vanilin šećer. Ohladiti često miješajući da se ne uhvati kožica. U hladno umiješati dobro izrađen maslac.
Biskvit: 1.
Razdvojiti 2 cijela jaja na žumanjke i bjelanjke. Pomiješati ta dva bjelanjka sa tri bjelanjka što su ostala od kreme i istući u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli. U čvrsti snijeg dodavati 1 po 1 žlicu šećera i kad dobro očvrsne, dodavati 1 po 1 žumanjak. Kad se prvi dobro umuti, dodati sljedeći. Brašno prosijati sa praškom za pecivo, pa lagano umiješati u smjesu.
2. Tepsiju 37x21 cm lagano nauljiti i dno obložiti papirom za pečenje. Izliti biskvitno tijesto i peći na 180"C dok se krajevi ne počnu odvajati, ili dok čačkalica ne izađe suha iz biskvita, 20-tak min. Dobro ohladiti.
Voćni dio:
1. Po biskvitu složiti voće iz kompota ne previše ocijeđeno, tako da se biskvit malo namoči, premazati kremom pa tučenim slatkim vrhnjem. Ako se koristi svježe voće, posuti ga ravnomjerno sa 1 žlicom šećera, pa premazati kremom i tučenim vrhnjem.
2. 2 načina kako sam stavljala voće:
1.način: Slagala sam oguljene i na fete rezane svježe breskve i premazala kremom i tučenim vrhnjem.
2. način: Breskve sam prethodno prokuhala sa 2-3 žlice šećera i 1 žlicom vode. Čim su malo omekšale, makla sam sa vatre i nakon 1 minute umiješala 2 listića omekšale i ocijeđene želatine. Ohladila, složila na biskvit i premazala kremom i tučenim vrhnjem. Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Pročitajte više na: http://receptii-i-ideje.blogspot.ba/2018/02/vocni-kolac-ovakav-sigurno-niste-probali.html
Copyright © Recepti I Ideje
Nema komentara:
Objavi komentar