Drago mi je što sa vama mogu podijeliti recept za ove oblatne sa čokoladom u vidu rum rolica sa lješnjacima, koje su veoma jednostavne za pripremu. Ovih dana pravila sam veću količinu kolača među koje sam svakako uvrstila ove rolice, zaista su se lijepo uklapale, jer su imale drugačiji oblik od ostalih. Dok sam pripremala kolač dječica su veselo skakutala oko mene u iščekivanju nove slastice, jer oni su moji neizostavni degustatori. Nedavno sam ovaj recept objavila i na portalu Gastro.hr, tako da ste ga imali priliku vidjeti ukoliko posjećujete njihovu stranicu. S obzirom da će nam ubrzo stići i lijepo vrijeme, palo mi je na pamet da su ove oblatne sa čokoladom praktične i za počastiti društvo na nekom pikniku, zašto da ne.
Ako volite praviti kolače sa oblatnama onda će vam se sigurno svidjeti recepti za jaffa kolač u oblatni i popularne grilaž štangice.
SASTOJCI:
2 lista oblatne
120 gr šećera u prahu
120 gr margarina
120 gr čokolade za kuhanje
20 gr kakaa
1 žlica ruma
3 žlice prženih i mljevenh lješnjaka
GLAZURA:
50 gr čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
50 gr mljevenih lješnjaka
OBLATNE SA ČOKOLADOM PRIPREMA I ROLANJE
1. Svaki list oblatne zamotajte u dvije vlažne krpe i ostavite da stoje oko 45 minuta.
2. Za to vrijeme margarin istopite u mikrovalnoj.
3. Isto u mikrovalnoj možete istopiti čokoladu ili na pari.
4. U posudu dodajte margarin, čokoladu, šećer u prahu, kakao, rum, lješnjake, sve pomiješajte kuhačom.
5. Oblatnu koju sada možete savijati položite na radnu površinu tako da krupnije kockice budu okrenute prema gore.
6. Sa pola smjese premažite oblatnu.
7. Prerežite ju tako da dobijete tri jednaka dijela.
8. Svaki dio srolajte po širini.
9. Ponovite postupak i sa drugom oblatnom.
10. Dobivene role stavite u frižider da se stegnu.
11. Režite ih na jednake rolice.
12. Čokoladu istopite na pari sa uljem.
13. Svaku rolicu umočite u istopljenu čokoladu, pa uvaljajte u lješnjake.
14. Stavite rolice u frižider da se stegnu.
Nema komentara:
Objavi komentar