utorak, 30. siječnja 2018.

Rogač pita


Sastojci

    Za tijesto:
    500 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
    1 žlica šećera
    1 Prašak za pecivo Dolcela
    ½ žličice naribane korice limuna
    ½ žličice soli
    2 žumanjka
    200 g maslaca
    50 g kiselog vrhnja
    šećer u prahu za posipanje
    Priprema
        Za tijesto:
        1.
        U dublju zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, sol i lagano promiješajte.
        2.
        Dodajte žumanjke i električnom miješalicom na najmanjoj brzini lagano promiješajte.
        3.
        Dodajte omekšali maslac, pojačajte snagu na miješalici i miješajte dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu. Zatim dodajte vrhnje i još kratko promiješajte.
        4.
        Tijesto još malo zamijesite rukama. Podijelite ga na dva dijela i pustite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
        5.
        Polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu tepsije (22X34 cm). Položite u tepsiju i napikajte vilicom.
        6.
        Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev i prekrijte ga razvaljanom drugom polovicom tijesta.
        7.
        Tijesto napikajte vilicom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45-50 minuta.
        8.
        Pečenu pitu izvadite iz pećnice, pospite šećerom u prahu i pustite da odstoji barem 30 minuta.
        Za nadjev:
        1.
        U većoj posudi pomiješajte rogač, brašno, šećer i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko, ulje, rum i električnom miješalicom miješajte dok se smjesa dobro ne poveže, pa dodajte naribane jabuke i još kratko promiješajte.
        2.
        Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano kuhačom umiješajte u nadjev.
    Posluživanje
    Kolač narežite na kocke i poslužite uz hladni ili topli napitak.
    Savjet
    Kolač će biti ukusniji ako ga ispečete dan ranije.

    Za nadjev:
    200 g mljevenog rogača
    200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
    250 g šećera
    1 Prašak za pecivo Dolcela
    300 ml mlijeka
    100 ml ulja
    50 ml ruma
    450 g jabuka
    2 bjelanjka

Nema komentara:

Objavi komentar