nedjelja, 28. siječnja 2018.

Rogač pita

 Sastojci

  • Za tijesto:
  • 500 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • 1 žlica šećera
  • Prašak za pecivo Dolcela
  • ½ žličice naribane korice limuna
  • ½ žličice soli
  • žumanjka
  • 200 g maslaca
  • 50 g kiselog vrhnja
  • šećer u prahu za posipanje
  • Priprema

    1. Za tijesto:

    2. 1.
      U dublju zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, sol i lagano promiješajte.
    3. 2.
      Dodajte žumanjke i električnom miješalicom na najmanjoj brzini lagano promiješajte.
    4. 3.
      Dodajte omekšali maslac, pojačajte snagu na miješalici i miješajte dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu. Zatim dodajte vrhnje i još kratko promiješajte.
    5. 4.
      Tijesto još malo zamijesite rukama. Podijelite ga na dva dijela i pustite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
    6. 5.
      Polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu tepsije (22X34 cm). Položite u tepsiju i napikajte vilicom.
    7. 6.
      Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev i prekrijte ga razvaljanom drugom polovicom tijesta.
    8. 7.
      Tijesto napikajte vilicom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45-50 minuta.
    9. 8.
      Pečenu pitu izvadite iz pećnice, pospite šećerom u prahu i pustite da odstoji barem 30 minuta.
    10. Za nadjev:

    11. 1.
      U većoj posudi pomiješajte rogač, brašno, šećer i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko, ulje, rum i električnom miješalicom miješajte dok se smjesa dobro ne poveže, pa dodajte naribane jabuke i još kratko promiješajte.
    12. 2.
      Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano kuhačom umiješajte u nadjev.

    Posluživanje

    Kolač narežite na kocke i poslužite uz hladni ili topli napitak.

    Savjet

    Kolač će biti ukusniji ako ga ispečete dan ranije.
  • Za nadjev:
  • 200 g mljevenog rogača
  • 200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • 250 g šećera
  • Prašak za pecivo Dolcela
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 50 ml ruma
  • 450 g jabuka
  • bjelanjka

            

Nema komentara:

Objavi komentar