- Za tijesto:
- 500 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 1 žlica šećera
- 1 Prašak za pecivo Dolcela
- ½ žličice naribane korice limuna
- ½ žličice soli
- 2 žumanjka
- 200 g maslaca
- 50 g kiselog vrhnja
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Za tijesto:
- 1.U dublju zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, sol i lagano promiješajte.
- 2.Dodajte žumanjke i električnom miješalicom na najmanjoj brzini lagano promiješajte.
- 3.Dodajte omekšali maslac, pojačajte snagu na miješalici i miješajte dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu. Zatim dodajte vrhnje i još kratko promiješajte.
- 4.Tijesto još malo zamijesite rukama. Podijelite ga na dva dijela i pustite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- 5.Polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu tepsije (22X34 cm). Položite u tepsiju i napikajte vilicom.
- 6.Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev i prekrijte ga razvaljanom drugom polovicom tijesta.
- 7.Tijesto napikajte vilicom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45-50 minuta.
- 8.Pečenu pitu izvadite iz pećnice, pospite šećerom u prahu i pustite da odstoji barem 30 minuta.
Za nadjev:
- 1.U većoj posudi pomiješajte rogač, brašno, šećer i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko, ulje, rum i električnom miješalicom miješajte dok se smjesa dobro ne poveže, pa dodajte naribane jabuke i još kratko promiješajte.
- 2.Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano kuhačom umiješajte u nadjev.
Posluživanje
Kolač narežite na kocke i poslužite uz hladni ili topli napitak.Savjet
Kolač će biti ukusniji ako ga ispečete dan ranije.
- Za nadjev:
- 200 g mljevenog rogača
- 200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 250 g šećera
- 1 Prašak za pecivo Dolcela
- 300 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 50 ml ruma
- 450 g jabuka
- 2 bjelanjka
Nema komentara:
Objavi komentar